Καμπανάκι για την υπερβολική ζάχαρη

ΠΟΥ: Καμπανάκι για την υπερβολική ζάχαρη στις παιδικές τροφές


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εφιστά την προσοχή των γονιών αλλά και της βιομηχανίας βρεφικών τροφών για την υπερβολική ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν αναλογικά με την ηλικιακή ομάδα του πληθυσμού που απευθύνονται.

Ο Οργανισμός αφού εξέτασε 8.000 προϊόντα σε περισσότερα από 500 καταστήματα σε Βιέννη, Σόφια, Χάιφα και Βουδαπέστη από τον Νοέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο το 2018, βρήκε πως σχεδόν στα μισά από τα προϊόντα που εξετάστηκαν πάνω από το 30% των θερμίδων προέρχεται από τη ζάχαρη και περίπου το ένα τρίτο των προϊόντων αυτών περιλαμβάνει προσθήκη ζάχαρης κι άλλων γλυκαντικών που δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στα προϊόντα που προορίζονται για μικρά παιδιά.

Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης στα προϊόντα εγκυμονούν ποικίλους κινδύνους για τα μικρά παιδιά. Τα βρέφη που καταναλώνουν τέτοια προϊόντα είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα μεγαλώνοντας ή να εμφανίσουν προβλήματα στα δόντια (τερηδόνα). «Παράλληλα δημιουργείται μια βλαβερή προτίμηση στα προϊόντα με ζάχαρη η οποία μπορεί να διατηρηθεί σε όλη τη ζωή του παιδιού» προειδοποιεί ο ΠΟΥ.

Η κατανάλωση σακχαρούχων ποτών, συμπεριλαμβανομένων των χυμών, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά.

«Η καλή διατροφή κατά τη νεογνική και την προσχολική περίοδο είναι ουσιώδης για να διασφαλίσει βέλτιστη ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού και καλύτερη υγεία μακροπρόθεσμα στη ζωή του»,  επισημαίνει η τοπική διευθύντρια του ΠΟΥ της Ευρώπης, Σουζάνα Τζακάμπ.

Η έρευνα έδειξε επιπλέον ότι τα προϊόντα που θεωρούνται ακατάλληλα, σύμφωνα με τις προτάσεις ΠΟΥ, προωθούνται και γίνονται αντικείμενο εμπορευματοποίησης για τα μικρά παιδιά.

Το 28-60% των τροφών ανέφεραν ότι είναι κατάλληλα για βρέφη κάτω των 6 μηνών, αντίθετα με τη συνιστώμενη οδηγία του ΠΟΥ, σύμφωνα με την οποία τα βρέφη κάτω των 6 μηνών πρέπει να τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα και επομένως κανένα προϊόν δεν θα πρέπει να διαφημίζεται ως ιδανικό εναλλακτικό για αυτή την τόσο ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα.

 

Ο ΠΟΥ, προκειμένου να ενθαρρύνει την υιοθέτηση των οδηγιών του επικαιροποίησε τις προτάσεις του ώστε  να τερματίσει την προώθηση των υποκατάστατων του μητρικού γάλακτος και αντιπρότεινε πως η διατροφή των παιδιών μεταξύ 6 μηνών και 2 ετών οφείλει να βασίζεται σε προϊόντα που παρασκευάζονται στο σπίτι και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

 

Η προσθήκη ζάχαρης και τα γλυκαντικά πρέπει να εκτοπιστούν από τη διατροφή των μωρών και οι επισημάνσεις στα ζαχαρούχα αναψυκτικά, κυρίως στον συμπυκνωμένο χυμό και στο συμπυκνωμένο γάλα και στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής πρέπει να αναγράφουν ότι δεν είναι κατάλληλα για παιδιά κάτω των 3 ετών.

 

ΠΗΓΗ :  "www.healthandlife.gr"