Πόσο φυσικοί είναι τελικά οι 100% φυσικοί χυμοί ;

Πόσο φυσικοί είναι τελικά οι «100% φυσικοί χυμοί» ;

 

Επιλέγοντας ένα χυμό από το ράφι του σούπερ μάρκετ που αναγράφει ότι είναι 100% φυσικός αυτόματα έρχεται στο μυαλό μας η εικόνα ενός πορτοκαλιού που στύβεται απευθείας, με φυσικό και προσεκτικό τρόπο, μέσα στο μπουκάλι και φτάνει στα χέρια μας. Στην πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι. Τα πορτοκάλια στριμώχνονται σε μηχανήματα που τα συνθλίβουν ώστε να αποδώσουν όλους τους χυμούς τους.

 

Μη ξεχνάμε ότι το πορτοκάλι είναι φρούτο εποχής, κι έτσι οι βιομηχανίες πρέπει να αποθηκεύουν το χυμό για μεγάλα χρονικά διαστήματα ώστε να μπορούν να ικανοποιήσουν τους θαυμαστές του χυμού πορτοκαλιού όλο το χρόνο. Η αποθήκευση αυτή γίνεται σε μεγάλες δεξαμενές, υπό άσηπτες συνθήκες και χωρίς την παρουσία οξυγόνου ώστε να παραμείνει αναλλοίωτο το αγαπημένο προϊόν. Υπό αυτές τις συνθήκες όμως αφαιρούνται και φυσικά συστατικά του χυμού που ευθύνονται για τη χαρακτηριστική οσμή και γεύση του πορτοκαλιού, όπως το έλαιο από τη φλούδα ή ο πολτός. Όταν θα έρθει η ώρα της συσκευασίας και της διάθεσης του προϊόντος στην αγορά, τα συστατικά αυτά προστίθενται εκ νέου στο χυμό για να δώσουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά, ωστόσο δεν είναι πλέον φυσικής προέλευσης, αλλά πρόκειται για έτοιμα «πακέτα» αρωμάτων και γεύσεων. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι ο χυμός κάθε εταιρείας έχει πάντα την ίδια γνωστή και χαρακτηριστική γεύση και άρωμα!

 

Μετά από αυτή την πληροφορία ίσως να προτιμάτε πλέον να στύβετε μόνοι σας τα πορτοκάλια για να φτιάξετε χυμό. Βέβαια, να τονίσουμε ότι οι πρόσθετες γεύσεις και αρώματα δεν είναι τόσο επικίνδυνα για τον οργανισμό όσο άλλα συστατικά που συναντάμε στις τροφές.

Απλώς θα πρέπει να γνωρίζουμε τελικά ότι ο 100% φυσικός χυμός που αγοράζουμε … δεν είναι 100% φυσικός!

 

ΠΗΓΗ :  "Μαθαίνω Διατροφή"